Energi er i fysisk forstand evnen til at udføre arbejde. Tidligere var det almindeligt at angive kostens energiindhold i kalorier. Inden for ernæringsområdet mener man hermed kilokalorier (1 kcal = 1.000 kalorier).
Kroppens energi kommer fra kostens indhold af energigivende næringsstoffer - Protein, fedt, kulhydrat og alkohol - som i kroppen forbrændes ved trinvis nedbrydning. Herved kan næringsstoffernes energiindhold udnyttes i kroppens livsprocesser. Den fysiologiske brændværdi: 1. Protein (1 g protein: 17 kj eller 4 kcal) 2. Fedt (1 g fedt: 38 kj eller 9 kcal) 3. Kulhydrat (1 g kulhydrat: 17 kj eller 4 kcal) 4. Alkohol (1 g alkohol: 30 kj eller 7 kcal) De vigtigste energikilder i kosten er kulhydrat og fedt, der hver for sig bidrager med henholdsvis 51% og 34% af energien i gennemsnitskosten i Danmark. Kun en mindre del kommer fra protein, ca. 15%. Alkohol er ikke indregnet i disse gennemsnitstal. Det gennemsnitlige alkohol forbrug svarer til omkring 6% af energiindtagelsen hos personer over 18 år, men er meget ujævn fordelt. kilde: Lærebog for sygeplejestuderende: Ernæring og diætetik af Lars Ovesen, Lene Allingstrup og Ingrid Poulsen
0 Kommentarer
Efterlad et svar. |
Author
Jeg hedder Thomas og er ejer af Outcomes - kostvejledning Archives
Juni 2015
Categories |